כבד שומני נחשב לאחת התופעות הבריאותיות החשובות מאוד לטיפול, ועוד יותר חשובה לאיתור מוקדם משום שהיא אינה מורגשת ואין אינדיקציה לדעת את קיומה, מבלי לבצע בדיקה מתאימה כמו זו.
כיום עדיין לא קיימת בדיקה שאינה פולשנית המסוגלת לאתר ולאבחן בצורה מדויקת וודאית את תופעת הכבד השומני.
רבים בישראל, סובלים מבעיות שונות ומתחלואה רבה, לרבות תחלואה לבבית, תחלואה של כלי הדם סוכרת ועוד. כתוצאה מכבד שומני מבלי להיות מודעים לכך.
כבד שומני הוא הגדרה למצב שבו יש עודף של תאי שומן בכבד. נהוג למדוד את נפח השומן בכבד בין 5-10% כדי לאבחן כבד שומני.
למה חשוב למנוע היווצרות של כבד שומני?
היות והכבד בעל תפקיד מרכזי בפעילות הגוף, סילוק הרעלים וויסות חומרים ויצירת חומרים חיוניים ועוד. פגיעה בתפקוד שלו תפגע בפעילות הגוף ותוביל לבעיות רבות.
היווצרות שומן עודף בכבד מאיטה, מחלישה ופוגעת בפעילות הכבד ועלולה במקרים רבים (20-25% כפי שמראים מחקרים עדכניים) לפתח דלקת כרונית בכבד, שחמת כבד ומגדילה את הסיכון משמעותית לסרטן כבד.
מה הסיכוי שיש לך כבד שומני?
מעל גיל 50 כנראה שהסיכון לא קטן. (20-30%) מכלל האוכלוסייה סובלים מדרגות שונות של כבד שומני. מתוך האוכלוסייה בעלת משקל יתר המספרים מגיעים ל60%.
בשונה מסימפטומים לטרשת עורקים בה יש משקל רב מאוד לכמות הכולסטרול בדם, במקרה של כבד שומני לרמות הכולסטרול יש חשיבות אך היא לא תמיד יכולה להעיד על הימצאות כבד שומני בגוף.
למעשה כבד שומני יכול להיווצר גם אצל אנשים שאין להם משקל עודף, ויש להם רמות כולסטרול טוב נמוכות וגורמים נוספים.
להרחבה בנושא כבד שומני ניתן ללחוץ כאן (לינק מנמרוד לבדיקת כבד שומני)
איך מתבצעת הבדיקה לכבד השומני?
בדיקות האולטרסאונד לכבד השומני, מתבצעת במרכז לרפואת הרמב”ם בראשון לציון ונדרש לתאם עבורה תור מראש ולהצטייד בבדיקות דם עדכניות (עד שלושה חודשים מיום הבדיקה) לקבל תוצאות והסברים לאחר הבדיקה.
בדיקת האולטרסאונד החדשה, אורכת דקות ספורות ועובדת באמצעות מעבר של המכשיר על כל אזור הכבד ומודדת את האזורים החשובים בו ויכולה לזהות גם גושי שומן בכבד גם אם לא כל הכבד שומני ומדדים נוספים בטווח בין כבד בריא לכבד שומני.
חשוב לבדוק את מצב הכבד לאחר גיל 50 משום שכאמור לכבד שומני אין סימנים מוקדמים למעט התופעות הבאות:
סיבות וגורמים גופניים שיכולים לאותת על כבד שומני /פלאק גבוה בעורקים:
- כולסטרול גבוה בדם.
- רמות גבוהות של שומנים מסוג טריגליצרידים בדם.
- עישון סיגריות ומוצרי טבק.
- אי סבילות לאינסולין וסוכרת.
- דלקות שונות שעשויות להיות מלוות גם במחלה כרונית אוטואימונית דלקתית כגון דלקת מפרקים או כתוצאה מזיהום או מסיבה שאינה ידועה.
- סיכון גנטי (במשפחה) למחלת לב בגיל צעיר.
- תזונה לקויה: נמצא למשל כי שומן טראנס מעלה משמעותית את הסיכון לטרשת עורקים. תזונה בריאה ועשירה בירקות יכולה לסייע בשיקום הכבד השומני.
חשוב לדעת:
בכבד שומני ניתן לטפל באמצעות שמירה על אורח חיים בריא – שינויים בתזונה, שימוש בתוספים ייעודיים, הפחתת הסטרס וביצוע פעילות גופנית.
אך לפני שמחליטים לקחת תוספים או עושים שינויים חשוב לקבל מידע אמיתי ומהימן, לבצע את הבדיקה ולקבל ייעוץ מקצועי מנטורופת/ית.