כאשר יש לנו טיסה מתוכננת, אנחנו נוטים להגיע אל שדה התעופה זמן רב לפני מועד הטיסה, כדי לוודא שלא ניתקל בעיכובים או בתקלות שעלולים להרוס לנו את החופשה. גם כשאנחנו נוהגים בכביש, אנחנו שומרים על מרחק בטיחות מהרכב שלפנינו כדי למנוע תאונה פתאומית.
אך דווקא בכל הנוגע לבריאות האישית, רבים נוטים לקחת סיכונים מיותרים, לעגל פינות ולהימנע מביצוע של בדיקות רפואיות חיוניות.
אם קראתם את השורות האחרונות ואמרתם לעצמכם, אבל אני מקפיד לבצע בדיקות דם פעם או פעמיים בשנה על פי הוראותיו של רופא המשפחה, זה מצוין, אך מדובר רק בחלק קטן מהמניעה שמומלץ לעשות.
תוכן העניינים
בדיקות שגרתיות אינן מספיקות: מה עוד עלינו לבדוק?
כדי לוודא שהגוף שלנו בריא ואינו טומן בחובו סכנות שאנחנו לא מודעים להן, חשוב להשקיע גם בבדיקות רפואיות הרבה יותר מעמיקות שיש ביכולתן לגלות בעיות נסתרות שעלולות להתפרץ בהמשך החיים ולסכן אותם, כפי שחווה על בשרו נתן צ’פניק, בן 56.
“הפרק הבריאותי המרכזי בחיי החל דווקא כשהייתי בטוח שאני בכושר מעולה, אחרי הכל אני ספורטאי שמקפיד על אורח חיים בריא. אבל גיליתי שהגוף יכול לשמור סודות מסוכנים.
אחרי שעברתי צנתור, המליצו לי לעבור בדיקת אולטרסאונד של עורקי הצוואר כדי לראות אם יש הצטברות של פלאק בעורקים. בתחילה בכלל לא ידעתי על מה מדובר, אך כשישבתי בחדר הבדיקות הסבירו לי שהפלאק הזה הוא בעצם כולסטרול מחומצן שנצמד לדפנות העורקים, עוצר את זרימת הדם ומסכן את הבריאות.
כשהתוצאה שלי הגיעה הייתי בהלם.
רמת הפלאק והעובי בעורקי הצוואר שלי היו גבוהים במיוחד, כמעט 2.4 מ”מ, הרבה מעל הממוצע. אז ירד לי האסימון והבנתי מדוע הגעתי בכלל לעשות צנתור. מדובר היה בסכנה אמיתית והיא מתעצמת ככל שמתבגרים”.
כמו רבים אחרים, גם נתן האמין כי אורח חיים בריא וכושר גופני הם הערובה להגנה מפני מחלות רציניות, אך המציאות הוכיחה אחרת. גם אנשים שמקפידים על כושר ושומרים על משקל תקין עלולים לסבול ממחלות עורקים מסוכנות שמתפתחות בשקט, ללא סימנים מוקדמים. “הבנתי שאני חייב לפעול מיד”, הוא מספר.
“התחלתי ליטול תוספי תזונה של ליקוטבע – הליקוריץ’ המקורי ושום שחור, בתקווה לשפר את המצב. כשחזרתי לבדיקת אולטרסאונד לאחר כמה חודשים, הופתעתי לגלות שיפור. רמת הפלאק ירדה בכ-20%. בבדיקה האחרונה ראיתי ירידה נוספת של 0.7 מ”מ, דבר שמעיד על שיפור של בין 25%-30%.
המסע הזה גרם לי להבין שהבריאות שלנו היא הרבה מעבר למה שנראה לעין, ואם לא נבדוק בזמן, אנחנו עלולים להסתבך בריאותית בקלות”.
נתן צ’פניק משתף את התוצאות המפתיעות.
מתי כדאי להתחיל לפעול?
גיל אריאלי, בן 60, תמיד האמין בהשקעה מתמדת בבריאותו. אורח חייו התנהל לפי כל כללי הבריאות הידועים, תזונה מאוזנת, פעילות גופנית קבועה שכללה רכיבה על אופניים, הליכות וריצה, וגם הקפדה על בדיקות דם שגרתיות פעמיים בשנה.
כל אלו היו בעיניו ערובה לבריאות יציבה וכך גם נראו התוצאות. כל המדדים נשמרו בטווח הרצוי. אך למרות כל זאת, גיל לא עצם עיניים מול האיום השקט בדמות סתימת כלי דם, שאורח חיים בריא לא מבטיח התחמקות מלאה ממנו. הוא ידע שעליו לקחת את האחריות בידיים ולחקור את האפשרויות העומדות בפניו.
“החיפושים הובילו אותי אל תוסף ליקוטבע – הליקוריץ’ המקורי והחלטתי לנסות אותו לפני כארבע שנים”, הוא מספר. “שנתיים לאחר מכן החלטתי לבדוק את ההשפעה של הליקוטבע בבדיקת CIMT לעובי דופן עורקי הצוואר, שחשפה סתימה חלקית בעורקי הצוואר, תוצאה שהייתה צפויה לגילי. 0.8 מ”מ בצד אחד ו-0.9 מ”מ בצד השני. המשכתי בשגרת הבריאות שלי ובנטילת התוסף מתוך תקווה לפחות לשמור על המצב הקיים. כשהגעתי לביצוע בדיקה נוספת הייתי מאושר עד הגג. לא רק שהמצב נשמר, אלא שהסתימה הצטמצמה לרמה של 0.7 מ”מ בכל צד, כך שהבנתי שהתוסף עושה את שלו על הצד הטוב ביותר”.
גיל אריאלי מעיד על שיפור משמעותי בבריאותו.
נתן צ’פניק משתף את התוצאות המפתיעות.
גיל אריאלי מעיד על שיפור משמעותי בבריאותו.
ההבדל בין טיפול לאחר אירוע רפואי לבין מניעה
מאוד יכול להיות שיהיו מי שיגידו, ירידה של 0.8 מ”מ לרמה של 0.7 מ”מ, על זה כל המהומה, ירידה של עשירית המילימטר בלבד?
ובכן, בעולם הרפואה כל שיפור שכזה עשוי להיות הבדל בין חיים לסכנה מוחשית, כך שמדובר בשינוי משמעותי ביותר. השיפור בזרימת הדם וההפחתה בסיכון לחסימות עתידיות, טמונים בדיוק בהבדל הקטן הזה לכאורה.
מעבר מכך, הסיפור של גיל מצביע על המהות והחשיבות של המניעה. ההפחתה הזו אינה רק מספר, אלא סמל לשיפור מתמשך של שנים, תוצאה של שינוי עקבי. המסקנה הברורה היא שתוסף ליקוטבע לא רק שמנע היווצרות פלאק נוסף בעורקים, אלא גם תרם לצמצום הקיים. זהו הסימן הברור לכך שגיל לא רק שמר על מה שהיה לו, אלא גם שיפר את המצב.
בדיקה מקדימה מפחיתה סיכונים ומשפרת את איכות החיים
ההבדל בין גישת המניעה שגיל אריאלי נקט בה לבין הדרך בה נתן צ’פניק החליט לעשות שימוש בתוספי התזונה בעקבות הצנתור שעבר, הוא מפתח להבנת החשיבות של התערבות מוקדמת.
גיל, עוד לפני שידע על מצב העורקים שלו, בחר לחקור את הנושא ולקחת את תוסף הליקוטבע מתוך מודעות לסיכון האפשרי שעם הגיל עלולים להיווצר חסימות בכלי הדם. ההתמדה שלו נטלה תפקיד מפתח בשיפור מדדי הבריאות שלו, כפי שניכר מההפחתה ההדרגתית בעובי הפלאק בעורקי הצוואר. העובדה שהתחיל לפעול בזמן, ללא דחיפות כתוצאה ממצב חירום, היא זו שאפשרה לו לשמור ואף לשפר את המצב לאורך זמן.
לעומת זאת נתן גילה את מצב העורקים שלו לאחר שעבר אירוע רפואי רציני, הצנתור. רק אז הוא הבין את החשיבות של טיפול מונע והחל לקחת תוספים שהובילו לשיפור משמעותי. כאן טמונה הנקודה המרכזית. למרות שהשיפור אכן היה מרשים, מניעה מוקדמת הייתה יכולה למנוע ממנו להגיע למצב מסוכן מלכתחילה.
הסיפור של גיל ונתן ממחיש כי ההמתנה להופעת בעיה או לטיפול בעקבותיה יכולה להיות סיכון בפני עצמו. התחלה מוקדמת של טיפול מונע, עוד לפני הופעת סימפטומים חמורים, מאפשרת לא רק לשמור על המצב הקיים אלא גם לשפר אותו.
מה עוד כדאי לדעת על תוצאות בדיקות הדם שלכם?
עוד כשמדובר במניעה, ההבנה המעמיקה של תוצאות הבדיקות היא מפתח מרכזי. כאשר אתם מבצעים דרכנו את בדיקת CIMT לעובי דופן עורקי הצוואר
ובדיקת כבד שומני, הצוותים המקצועיים שלנו עומדים לרשותכם, מלווים ומסבירים על ההליך, על התוצאות וכיצד כדאי לפעול בהתאם, אך לרוב כשאנו מבצעים בדיקות דם רגילות, אין מי שיושב מסביר לנו לפרטי פרטים את המסקנות.
לכן אנו מבקשים לתת לכם טעימה כיצד כדאי לנתח גם את בדיקות הדם השגרתיות, ועל מה לשים דגש מרכזי.
נתוני בדיקות הדם מספקים לנו תמונת מצב חיונית על תפקודי הגוף, ולעיתים קרובות אנו מתמקדים בעיקר ברמות הכולסטרול. אך כדי ללמוד עד כמה תקינה מערכת הדם שלנו, עלינו להעמיק בפרופיל השומנים, נושא שמשפיע באופן ישיר על התהליכים המטבוליים בגוף.
פרופיל שומנים תקין נשען על איזון עדין בין כולסטרול HDL, הטריגליצרידים וכולסטרול הרע LDL. יחסים מאוזנים בין רכיבים אלו משמשים אינדיקציה לבריאות כלי הדם והלב, כאשר השאיפה היא שה-LDL והטריגליצרידים לא יעלו ביותר מפי 2.5 מערכי ה-HDL.
הטריגליצרידים, שהם שומנים המסתובבים בדם, דורשים מעקב קפדני. ערך תקין עומד על עד 150, אך רבים לא מודעים לכך שפעילות גופנית ותזונה נכונה יכולים להוריד את הרמה לערך האופטימלי של 120 ומטה.
גם מדד המוגלובין A1C, שמעניק תמונה רחבה על רמות הסוכר בשלושת החודשים האחרונים, הוא קריטי. כשערך ה-A1C עולה על 5.5, הסיכון לחמצון יתר של הכולסטרול ולחסימת עורקים מזנק.
אתם מוזמנים ליצור קשר עם צוות הנטורופתים שלנו על מנת לקבל מידע מעמיק נוסף על תוצאות בדיקות הדם שלכם, וכיצד להיערך בהתאם.
המפתח לשמירה על בריאות ואיכות חיים לאורך שנים טמון בגישה יזומה למניעה. ביצוע של בדיקות דם תקופתיות ועוד יותר, בדיקות מעמיקות כפי שהצגנו במאמר, מסייעים לזהות בעיות פוטנציאליות ולהימנע מהצורך להתמודד עם סיבוכים מיותרים בעתיד.
יש לך שאלות? בקשות?
אנחנו כאן עבורך!
לא ברור לך אילו תוספים מתאימים לך?
יש לך שאלות לגבי תוספים שלא מצאת להם תשובה באתר?
יש לך אתגר כזה אחר שמצריך מענה אישי מדויק?
יש שאלה שלא קיבלת עליה מענה משביע רצון?
מזמינים אותך לשלוח אלינו את הטופס שנמצא כאן למטה ונשמח לתאם לך שיחת כוונון ללא עלות.