Fraud Blocker
dried fruits

מה הקשר בין פירות יבשים לטרשת עורקים?

שגית ביבי- נטורופתית ND

הוכח ברפואה שנמצא  קשר בין רמות הסוכר בדם (סוכרת) לבין רמות הכולסטרול בדם. תהליך ההמרה של סוכר לכולסטרול או לשומן מתרחש במספר שלבים בגוף באופן כללי ככל שצריכת הסוכר הלבן /הפרוקטוז והגלוקוז תהיה גבוהה מדי בגוף, הגוף יהפוך אותה לשומן ויצבור אותה במאגרי הכבד וכשהמאגרים בכבד יגדלו מדי הם ישתחחרו לדם ויפגעו בפעילות הכבד 

הפגיעה בכבד ובהצטברות של כולסטרול חופשי בדם מאיצה את ההליך הטרשתי בעורקי הדם בגוף ועלולה להיות קטלנית.

וכמה מרכיבים ומערכות משתתפים בתהליכים אלו. התהליכים הללו יכולים להשפיע על רמות הכולסטרול והשומן בדם, 

סוכר לטגליצרידים (Triglycerides): תהליך יצירת הגליצרידים, הפורמה הנפוצה ביותר של שומנים, כולל תהליכי המרת הסוכר לגליצרול ושלוש חומצות שומניות. זהו תהליך שקרוי בשם גליקונגנזיה (Glyconeogenesis) המתרחשת בכבד ובתאיים נוספים בגוף.

סוכר לכולסטרול: הסוכר מתפרק בצורה חופשי בדם. כשרמות הסוכר בדם גבוהות יותר מידי, הכבד יכול להמיר את הסוכר לכולסטרול. כולסטרול זה יכול להישמר בקירות התאים או להתחבר לליפופרוטאינים המשמשים להובלתו בדם.

עלייה בכמות הליפופרוטאינים וליפופרוטאינים נמוכים בכולסטרול (HDL): רמות סוכר גבוהות יכולות לגרום לעלייה בכמות הליפופרוטאינים וליפופרוטאינים נמוכים בכולסטרול (HDL), המכונים גם בשמות “כולסטרול טוב”. ה-HDL יש לו תפקיד בזיהוי והוצאת הכולסטרול נכון מהתאים 

הסוכר הפך בדומה לאלכוהול להתמכרות של ממש בקרב העולם המערבי. השפעותיו של הסוכר הלבן והמזון המעובד שעושה שימוש בו ונגזרותיו בתוספת של כימיקלים וברכיבים מזיקים נוספים מהווים בעייה של ממש לכל מי שרוצה לשמור על אורח חיים בריא ולאורך זמן.

התעשייה עושה הרבה פעמים שימוש בתוספת סוכר על מנת לגרום לצרכנים לצרוך את המוצר יותר- בסוכר אלמנטים ממכרים והרעב /הצורך למתוק גורם לנו לרצות צרוך ממנו עוד ועוד.

ארגון הבריאות העולמי ממליץ לצרוך לא יותר מ- 5% מסך הקלוריות היומית מסוכר. כלומר אדם שצורך אלפיים קילו-קלוריות אמור לצרוך בתוכן שש כפיות סוכר, שבכל אחת יש כ-4 גרם. גופנו אינו מסוגל להתמודד עם יותר משש הכפיות האלה, ולכן הוא מעבד את הסוכר העודף לשומן ואוגר אותו ברקמות השומן.

תוכן העניינים

ואיך זה קשור לטו בשבט?

ט”ו בשבט- ראש השנה לאילנות הוא חג שבמהותו חוגג את התוצרת החקלאית הצמחית שגדלה בארץ ישראל.

פירות, ירקות, דגנים וצמחים נוספים מכל סוג הראויים למאכל.

אך מזה זמן רב שט”ו בשבט מקושר למנהג לאכילת פירות יבשים.

הסיבה לכך קשורה בעיקר ביהדות התפוצות שרצתה לחגוג את החג וביקשה לקבל פירות וירקות מארץ ישראל שיוכלו לשרוד את הדרך והמסע- הדרך הטובה לשמור על הפירות הייתה לייבש אותם ולשלוח אותם מיובשים לחו”ל.

ייבוש הפירות והצמחים תפס והתפתח לתעשייה גדולה ומשגשגת,  שתקופת השיא שלה מדי שנה חלה סביב חגיגות ט”ו בשבט.

לפירות היבשים נוצרה תדמית שלילית בקרב צרכני הבריאות למרות שחשוב לדעת של חלק מהפירות היבשים מסייעים במגוון גדול של בעיות בריאות:

למה הפירות המיובשים  טובים ?

אך התדמית השלילית שלהם לא משוללת יסוד. בפירות היבשים יש כמות רבה של סוכר- גם אם הם מופחתי סוכר (שלא הוסיפו להם סוכר בנוסף לערך הטבעי שלהם בתהליך הייבוש).

כמו כל מוצר צריך לקחת בחשבון את הערכים התזונתיים של כל מוצר שנכנס לגוף- פרי/ דגן ולהתאים אותם לצרכי הגוף והבריאות.

באופן גורף בכל מה שנוגע לפירות היבשים-

חשוב לבדוק את רשימת המרכיבים, ולרכוש פירות שהם אורגניים וטבעיים בלבד וללא תוספת סוכר.. 

הסיבה לכך היא שפירות יבשים מתועשים יש לא מעט רעלים  שמוחדרים אליהם במכוון במטרה שנאכל יותר, וחיי המדף של הפירות יהיו ארוכים יותר.  

יצרנים רבים מוסיפים לפירות היבשים מלבד כמות רבה של סוכר גם חומרים משמרים או תוספים כמו:

 סולפיט או גופרית דו-חמצנית. ואפילו שמן כדי שהפירות יראו מבריקים יותר.

לכן אני ממליצה לייבש פירות וירקות בבית 

Close up of almonds, dried apricot, raisins, walnuts, dried apples, orange, bananas and kiwi on white background. Concept of organic healthy assorted dried fruit for snacks.

איך לייבש פירות /ירקות בבית?

באופן עקרוני ניתן לייבש בדרך זו כל ירק/פרי בהתאם לזמן השונה.

חשוב לקחת בחשבון שמדובר בתהליך של ניסוי וטעייה.

אופן הייבוש:

לגלען ולפרוס את הפירות. 

לחמם את התנור לחום של ‭70-60‬ מעלות במצב טורבו. להניח בתחתית התנור תבנית לקליטת נוזלים שיטפטפו. 

לסדר את הירקות והפירות על רשת תנור צפופה כשצד הקליפה פונה מטה. אפשר לשים כמה רשתות במקביל, אבל לקחת בחשבון שהנוזלים מטפטפים, ולא כדאי שמיץ עגבניות יטפטף על תפוחים).

התהליך נמשך בין 6 ‭12-ל‬ שעות, בהתאם לסוג הפרי או הירק המתייבשים.

 בננות, אגסים ותפוחים – ‭6-כ‬ שעות, תותים ודובדבנים ‭12-10 –‬ שעות

אך כידוע, גם בפירות יש ערך גליקמי גבוה ובין הפירות השונים קיימים פירות שלהם ערך גליקמי נמוך יותר:

תפוחים יבשים, בעלי אינדקס גליקמי 29

משמשים יבשים – בעלי אינדקס גליקמי 30

שזיפים מיובשים, בעלי אינדקס גליקמי 38

אפרסקים מיובשים, בעלי אינדקס גליקמי 35

בנוסף, שילוב של מס’ אגוזים או שקדים לא קלויים יחד עם הפרי היבש,  יסייעו בהאטה של ספיגת הסוכר ולפיכך ממתנים את התגובה הגליקמית (עליית הסוכר) לאחר הארוחה. כמובן שהדבר שישפיע ביותר על התגובה של רמת הסוכר הוא סך כל הכמות שאוכלים מהפרי.

מאותה הסיבה גם מומלץ לצרוך פירות יבשים יחד עם סלט עשיר בירקות

כללים לגבי רכישת פירות וירקות יבשים

פירות יבשים חשוב לצרוך במידה ובהתאם לצורך התזונתי האישי שלך.

אגוזים ושקדים ניתנים לשימוש באופן חופשי למעט במקרים שבהם רוצים להוריד במשקל ואז חשוב 

להשתמש בהם במידה. 

באילו מאכלים מומלץ /כדאי להוסיף פירות יבשים?

פירות יבשים ניתן להוסיף גם לסלט הירוק- שקדים /אגוזים קצוצים/ חמוציות/ צימוקים וכד’.

מוצרים מומלצים

1* Thymoquin 3%- מבוסס על שמן קצח פטנטי + ויטמין די
 280

מחקרים קשורים

אנרגיה
עמידות אינסולין וכבד שומני
למחקר שערכה חברת טרינוטרה בNew York Medical college על עכברים במודל השמנת יתר

מתכונים קשורים

Dried Fruit מתכון
פירות בדפי אורז

מאת:

שגית ביבי
pie מתכון
עוגה קלה להכנה  לט"ו בשבט

מאת:

שגית ביבי
יש לבחור את נושא הפנייה ▼

לקוחות יקרים, טופס זה מיועד לבקשה לביטול הזמנה בלבד.
במקרה של שינוי הזמנה, או כל נושא אחר לשירות לקוחות
יש לפנות בטלפון 04-9014848 שלוחה 2

רוצה ליצור קשר עם נינה?

יש לשלוח את הטופס

יש לבחור את נושא הפנייה ▼
תוויות לאתר VP-