פרח חד שנתי ממשפחת הנוריתיים. הגדל באגן הים התיכון ובדרום מערב אסיה. הוא צומח לגובה של 20 עד 90 סנטימטרים.
בתקופת הפריחה מעלה הקצח פרח בודד לכל גבעול. צבעי הפרח הם לבן, צהוב, ורוד, כחול בהיר או סגול בהיר. לכל פרח 5 עד 10 עלי כותרת. ההאבקה של הפרחים נעשית על ידי חרקים.
הפרי הוא נרתיק המורכב ממספר תאים, כשבכול תא כמה זרעים. מזרעי הקצח מפיקים את התבלין המוכר וגם שמן ייחודי שמשמש את בני האדם מאז התקופה המצרית.
חברת TriNutra® הישראלית, החלה בתוכנית רבייה של זני קצח בשנת 2015 כדי להניב ריכוז גבוה יותר של החומר הפעיל ה- Thymoquinone.
למה חשוב ששמן הקצח יעשה בכבישה קרה?
תהליך הכבישה הקרה מאפשר לשמור על כלל הרכיבים הפעילים החשובים של שמן הקצח בלי להפחית או לפגוע בהם.
תהליכים אחרים של מיצוי ואידוי הפוגעים הן בהרכב והן בכמות ובאיכות החומרים הפעילים.
שמן הקצח המיוצר ע”י חברת תרינוטרה לתוסף Thymoquin ® 3% הנו היחיד בעולם המיוצר בכבישה קרה וגם מכיל את אחוז החומרים הפעילים התימוקוינון ופיקיומן בריכוז הגבוה, וביחד של 1:3 ובנוסף אחוז מינימלי של 1.25% חומצות שומן חופשיות ועומד בסטנדרט USP.
הפטנטים הייחודיים של ThymoQuine 3%
בתהליך הסלקציה ובחירת הזנים , הליך הגידול הייחודי שלהם והליך ייצור שמן הקצח בכבישה קרה, החברה הצליחה להגיע לכמות של החומר הפעיל Thymoquinone בריכוז גבוה פי 6 מהכמות הקיימת בשמני קצח אחרים ובנוסף גם להוריד את כמות חומצות השומן החופשיות למתחת ל2%. הרכב ייחודי זה נרשם כפטנט בינלאומי בארה”ב ובישראל.
בנוסף, רשמה החברה פטנט בינ”ל נוסף על הזמינות הביולוגית של התוסף והיכול שלו להיספג בגוף במהירות וביעילות.
5 פטנטים נוספים שהחברה רשמה קשורים לשילובים של שמן הקצח הייחודי עם חומרים נוספים כמו ויטמין D, אומגה 3, אסתקטנטין, CBD וליקופן. פטנטים אלה מבוססים על מחקרים שהראו סינרגיה מושלמת בין החומרים והשפעה אפקטיבית הדדית בינהם. המשמעות הישירה היא ששילוב החומרים הללו יחד כורמת לעלייה באפקטיביות של כל אחד מהרכיבים .
החברה ממשיכה לבדוק ולחקור שילובים נוספים/
המוצר שקבע סטנדרט
פרס המוצר הטוב 2022
הקצח בהיסטוריה
הקצח משמש כתבלין וכצמח מרפא מזה למעלה מ-2,000 שנה. לשמן הקצח יתרונות בריאותיים רבים הידועים עוד מימי המצרים הקדמונים. והודות לאזכורים בקוראן בנבואותיו של הנביא מוחמד באיסלם מאמינים כי הקצח הוא צמח ה”מטפל בכל המחלות מלבד המוות. “זרעים של קצח נמצאו בקבר של תות ענח’ אמון במצרים (1325 לפנה”ס), ומתקופת הברזל באתר דיר עלא שבירדן. הוא מוזכר בתנ”ך בספר ישעיהו (הקצח נזכר 3 פעמים בספר ישעיהו לצד הכַמֹּן כצמח שנזרע בהֲפָצָה, ונדוש במקל ולא בחָרוּץ. ”כה הֲלוֹא אִם שִׁוָּה פָנֶיהָ וְהֵפִיץ קֶצַח וְכַמֹּן יִזְרֹק וְשָׂם חִטָּה שׂוֹרָה וּשְׂעֹרָה נִסְמָן וְכֻסֶּמֶת גְּבֻלָתוֹ. כו וְיִסְּרוֹ לַמִּשְׁפָּט אֱלֹהָיו יוֹרֶנּוּ. כז כִּי לֹא בֶחָרוּץ יוּדַשׁ קֶצַח וְאוֹפַן עֲגָלָה עַל כַּמֹּן יוּסָּב כִּי בַמַּטֶּה יֵחָבֶט קֶצַח וְכַמֹּן בַּשָּׁבֶט” (ספר ישעיה, פרק כ”ח, פסוקים כ”ה–כ”ז ). גם בתקופת המשנה והתלמוד היה נפוץ גידול הקצח בכל חלקי הארץ, וזרעיו שימשו הן כתבלין על הלחם. והן כתרופה יעילה כנגד מחלות לב. על סגולותיו הרפואיות הרבות נכתב בתלמוד (מסכת ברכות, דף מ’): “אמר רב חמא בר’ חנינא: הרגיל בקצח אינו בא לידי כאב לב”. רש”י מתאר את הקצח בפירושו המלמד על אי-ודאות בזיהויו: “רבותינו מפרשים נייל”א (niele), אבל אני שמעתי מין זרעים שזורעים אותו בארץ ישמעאל”. בנוסף, הקצח מוזכר רבות במשנה. בגמרא, בברכות, מופיע שריחו רעיל אבל טעמו טוב והוא בריא ללב. ”אמר רב חמא ברבי חנינא: הרגיל בקצח, אינו בא לידי כאב לב. מיתיבי, רשב”ג אומר: קצח אחד מששים סמני המות הוא, והישן למזרח גרנו דמו בראשו. לא קשיא: הא בריחו, הא בטעמו. אימיה דרבי ירמיה, אפיא ליה ריפתא, ומדבקא ליה ומקלפא ליה” (תלמוד בבלי, מסכת ברכות, דף מ’, עמוד א’). הקצח משמש זה מאות שנים (כמקור מזון ומקור להפקת שמן) באסיה, במזרח התיכון ובאפריקה לצרכים רפואיים. באסיה הוא מוכר כ”זרעי בצל שחורים”. השימוש המסורתי בו הוא לצרכים של בריאות הריאות, מערכת העיכול, תפקוד הכליות והכבד, מערכת זרימת הדם, שיפור ההרגשה הכללית, שלשול ועוד מחלות רבים. לפי הנטורופתיה, הקצח משמש לאיזון לחץ הדם, בטיפול בכאבים ובגזים במערכת העיכול וכתרופה נגד תולעים במערכת העיכול.