השום הינו פקעת (גאופיט), משתייך למשפחת הנרקיסיים, ומוצאו במרכז אסיה. הוא נפוץ מאוד כתבלין במטבח הביתי ובתזונה אך נחשב לבעל סגולות ריפוי עוד מימי קדם לחיזוק מערכת החיסון וטיפול במחלות חורף, ווירוסים וחיידקים, להרחקת מזיקים (מכאן גם האמונה כי שום מרחיק עין הרע ומביא מזל), ועד טיפול בכיבים ובעיות עיכול וזיהומים.
מקור השם Allium אינו וודאי; המילה מקושרת למילה הלטינית olere שמשמעותה “להריח”, כמו גם למונח היווני hallesthai, שמשמעו “לקפוץ החוצה”, ומתייחס לקצב הגדילה המהיר של הצמח.
מקור המילה Garlic הינו אנגלו-סקסי (gar=חנית, lac=צמח); כינוי זה מתייחס לצורתם של עלי השום.
רכיבים פעילים עיקריים
שמן נדיף, תרכובות גופרתיות מסיסות מים, תרכובות גופרתיות נדיפות (allicin), מונוטרפנים, אנזימים, חומצות אמינו, חומרים נוספים (פרוסטגלנדינים). אשלגן, סידן ברזל
פעילות רפואית
שימוש פנימי: נוגד זיהום, נוגד חיידקים, אנטי דלקתי, מוריד לחץ דם, אנטי ספסמודי, כולגוג, מוריד כולסטרול, מוריד סוכר, מייזע, נוגד חמצון, נוגד סרטן, משתן, ממריץ רחם, קרמינטיבי.
טרשת עורקים, כולסטרול גבוה, יתר לחץ דם, סוכרת, זיהומים בדרכי העיכול (טפילים, הליקובקטר פילורי, דיזנטריה, כולרה, טיפוס), סרטן, קנדידה, זיהומים במערכת הנשימה (דלקת סימפונות אקוטית, הצטננות, שפעת, דלקת ריאות).