המציאות הביטחונית המורכבת בישראל ממשיכה להשתנות מיום ליום. התקיפה האחרונה שלנו באיראן, הציפייה המתמשכת של כולנו לעסקת שחרור החטופים והמצב בצפון שמונע מתושבים רבים לשוב לבתיהם, כל אלה אינם רק כותרות חדשותיות חולפות, אלא מציאות יומיומית מתמשכת המלווה אותנו מזה למעלה משנה.
גם האזעקות והטילים הפכו להיות חלק משגרת החיים שלנו, והשפעתם ניכרת היטב. המחיר של המציאות הנוכחית לא נמדדת רק במונחים של ביטחון פיזי, אלא גם ואולי בעיקר בהשפעה העמוקה על הבריאות הנפשית.
לכל אחת ואחד מאיתנו יש דרכים שונות להתמודד עם הלחצים השונים, אך קיים מכנה משותף שמאחד את כולנו והוא התגובה הפיזיולוגית של הגוף למצב המתוח והמתמשך הזה ובכלל.
כאשר אנחנו חווים סטרס, בין אם זה כתוצאה מאיום פיזי או רגשי, הגוף שלנו מגיב באופן אוטומטי, וישנן שתי בלוטות חשובות שמעורבות בתגובה הזו. מדובר בבלוטת יותרת המוח ובלוטת יותרת הכליה.
כאשר בלוטת יותרת המוח מזהה שאנחנו חווים סטרס, היא שולחת איתותים לבלוטת יותרת הכליה. בתגובה, בלוטת יותרת הכליה משחררת שלושה הורמונים חשובים. מדובר באדרנלין, נור-אדרנלין וקורטיזול. לכל אחד מהם יש תפקיד ייחודי שעוזר לגוף שלנו להתמודד עם הלחץ.
תוכן העניינים
כיצד ההורמונים פועלים יחדיו?
האדרנלין הוא זה שפועל ראשון ולמעשה מכין את הגוף לפעולה מיידית שתבוא לאחר מכן. הוא מאיץ את קצב פעימות הלב וכך מרחיב את כלי הדם המובילים לשרירים, ומשחרר אנרגיה מהירה בצורת גלוקוז.
במקביל הנור-אדרנלין עובד על מיקוד המשאבים באזורים החיוניים ביותר. הוא מגביר את זרימת הדם למוח ולשרירי השלד, דבר המאפשר לנו להיות ממוקדים, לחשוב מהר ולפעול בהתאם.
קורטיזול המנצח הגדול על התזמורת ההורמונלית
הקורטיזול לעומת שני ההורמונים האחרים, פועל בצורה מתוחכמת ומורכבת הרבה יותר. הוא זה שמוסת את רמות הגלוקוז בדם ומבטיח אספקת אנרגיה מתמשכת למוח ולשרירים. הקורטיזול תומך בתפקוד מערכת הלב וכלי הדם, יש לו השפעה חיובית גם על המערכת החיסונית, והוא מצליח לעצור פעילות שאינה חיונית לגוף בזמן הסטרס.
השפעות ארוכות הטווח של קורטיזול מוגבר
בחיים כמו בחיים, שום דבר לא מושלם לנצח. למרות שהתפקיד של הקורטיזול חשוב מאוד בהתמודדות עם מצבי סטרס, חשיפה ממושכת לרמות גבוהות שלו עלולה לגרום למגוון רחב של השפעות שליליות, הן פיזיות והן נפשיות.
כשאנחנו מתמודדים עם סטרס מתמשך, כמו המציאות המלחמתית שבה אנו חיים כבר יותר משנה, הגוף ממשיך לייצר קורטיזול ברמות גבוהות. זה משפיע עלינו במישורים שונים.
במישור הנפשי, אנחנו חווים יותר דיכאון וחרדה, ישנים פחות טוב בלילה, מרגישים עייפות מוגברת וחוסר ריכוז במהלך היום, ומצב הרוח שלנו אינו יציב.
במישור הפיזי, הלחץ המתמשך גורם לעלייה בלחץ הדם, דבר שמסכן את בריאות הלב וכלי הדם שלנו. גם המערכת החיסונית נחלשת, דבר שמגביר את הסיכון למחלות ודלקות, ומערכת העיכול נאלצת לעבוד קשה יותר מהרגיל.
וזה לא הכל.
הקורטיזול המוגבר משפיע ישירות על חילוף החומרים של הסוכר בגוף. הוא גורם לכבד לשחרר גלוקוז נוסף לדם, מתוך הבנה שהגוף זקוק לאנרגיה זמינה להתמודדות עם הסטרס. אולם בפועל כאשר לא מנצלים את האנרגיה הזו, עודפי הגלוקוז הופכים לשומן שנוטה להצטבר בעיקר באזור הבטן, אזור רגיש במיוחד להשפעות הקורטיזול.
התהליך לא עוצר כאן. כאשר רמות הקורטיזול נשארות גבוהות לאורך זמן, השומן שמצטבר עובר תהליך חמצון ומתחיל לשקוע בדפנות העורקים, דבר שמוביל להיווצרות של פלאק. הפלאק גורם להיצרות העורקים, תהליך שמכונה טרשת עורקים, והוא מהווה גורם סיכון רציני לחלות במחלות לב וכלי דם, עד כדי התקפי לב ושבץ מוחי.
על מנת להתמודד עם התופעה הזו, כדאי להסתייע בתוסף התזונה ליקוטבע ליקוריץ’ המקורי, שנמצא כמפחית ב-55% את רמת הכולסטרול המחומצן בדם, ובכך מונע מהכולסטרול המחומצן להידבק על דפנות העורקים.
ליקוטבע
דרכים טבעיות לאיזון רמות הקורטיזול
עוד בנקודה הזו ולפני שהלחץ שלכם יתעצם בגלל השפעות הקורטיזול המוגבר, שגית ביבי, נטורופתית מוסמכת (N.D*) ומומחית לצמחי מרפא, מבקשת להרגיע את המצב, ומסבירה כי ישנן דרכים רבות להתמודד עם רמות קורטיזול גבוהות ולהחזיר את הגוף לאיזון, וניתן לשלב בין מספר פעולות.
שגית ממליצה על פעילות גופנית סדירה, בהתאם ליכולות האישיות ולהעדפות של כל אחד. זה יכול להיות כל סוג של פעילות שמתחברים אליה, כמו פעילות אירובית, יוגה, נשימות עמוקות, הליכה, מתיחות ועוד.
כמו כן היא מספרת כי תזונה מותאמת משחקת תפקיד מכריע בוויסות רמות הקורטיזול. “ישנם מזונות אשר מסייעים בהפחתת רמות הקורטיזול בגוף, ביניהם מזונות עשירים במגנזיום, ויטמין D ואומגה 3.
המגנזיום נמצא בכמות גבוהה במגוון ירקות ירוקים כמו קולורבי, מנגולד, תרד, ברוקולי וסלרי, וכן בבטטות, בננות וקטניות כמו עדשים ושעועית. גם מוצרים מסויה כמו קמח סויה וטופו, שקדים, אגוזי פקאן, שומשום, אגוזי קשיו ואגוזי ברזיל הם מקורות טובים למגנזיום. בנוסף, דגנים מלאים כמו סובין, נבט חיטה, דוחן, אורז מלא, אבוקדו, משמש מיובש ואפילו שוקולד מריר, יכולים לספק את המינרל החשוב הזה”.
תוספי תזונה מומלצים המסייעים בהתמודדות עם לחצים
שגית מוסיפה כי ישנם מספר תוספי תזונה מומלצים נוספים המסייעים בהתמודדות עם סטרס. היא בעיקר ממליצה על 3 תוספים:
מורינגה
תורם רבות לאיזון ההורמונלי, הורדת רמות כולסטרול רע, פעילות אנטי-דלקתיות, הגנה על תפקוד הכליה, פעילות אנטי-ויראלית ועוד.
טבע קול
פורמולה שנועדה
לסייע באיזון הגוף, להרגיע את מערכת העצבים, לשחרר מתח וכיווצי שרירים, ולעזור מערכת העיכול.
Thymoquin 3%
המבוסס על שמן קצח פטנטי ו-וויטמין די מסייע גם הוא להרגעת מערכת העצבים ותורם גם לירידה ברמות הקורטיזול בדם.
במציאות של היום קל לנו להבדיל בין אויב לחבר, אך כשמדובר בהתמודדות של הגוף עם מצבי סטרס, חשוב לזכור שהקורטיזול הוא לא “אויב” שצריך להילחם בו, אלא הורמון שצריך לאזן.
שמירה על אורח חיים בריא, תזונה מאוזנת, פעילות גופנית סדירה ותמיכה באמצעות תוספי תזונה, יכולים לסייע לנו לשמור על רמות קורטיזול תקינות בגוף, גם בתקופה הלא פשוטה שכולנו חווים.
שגית ביבי
מוסמכת לנטורופתיה (N.D*) וצמחי מרפא, בעלת ניסיון רב גם בתחום המקצועי ובתחום הייעוץ והשיווק של תוספי מזון. בעלת קליניקה מעל 17 שנים מומחית לטיפול טבעי בירידה במשקל, בעיות במערכת העיכול ובעיות מטבוליות. מטפלת דרך התאמה אישית של תפריט תזונה, צמחי מרפא ותוספי מזון לזירוז תוצאות מהירות.
יש לך שאלות? בקשות?
אנחנו כאן עבורך!
לא ברור לך אילו תוספים מתאימים לך?
יש לך שאלות לגבי תוספים שלא מצאת להם תשובה באתר?
יש לך אתגר כזה אחר שמצריך מענה אישי מדויק?
יש שאלה שלא קיבלת עליה מענה משביע רצון?
מזמינים אותך לשלוח אלינו את הטופס שנמצא כאן למטה ונשמח לתאם לך שיחת כוונון ללא עלות.